3. toukokuuta 2006

Lingvistiaktivistit vaativat jotain

Myöhään vappuyönä 17 lingvistiaktivistia tunkeutui Helsingin yliopiston yleisen kielitieteen laitokselle hulinoimaan. He ilmoittivat tarkoituksekseen Martti Vainion salaisen, fonetiikan tutkimukseen tarkoitetun makrilliviljelmän vapauttamisen. Tempaukseen kuului mm. Windows-koneiden taustakuvien vaihtamista ja polttopullonpyöritystä Fred Karlssonin huoneen oven edustalla. Kielipoliisi ei kuitenkaan suostunut puuttumaan asiaan.

Samana päivänä ympäri maailmaa pidettiin kaupunginlaajuisia mielenosoitusten vastaisia mielenosoituksia, joiden tavoitteena oli roskata ja oksentaa kaupungit siihen kuntoon että muiden mielenosoituksien pitäminen olisi käynyt mahdottomaksi. Ergatiivi.org -verkoston ydinjoukoksi itseään kutsuva Jouko (nimi muutettu) kiistää, että yleisen kieliteteen laitoksen tempauksella olisi mitään yhteyttä tähän. Hän kertoo koko tapahtuman lähteneen liikkeelle Turkka-tulostimen toimimattomuudesta. Osa lingvisteistä halusi säilyttää tulostimen, toiset taas halusivat laittaa A4-riisien väliin vaaleanpunaisia arkkeja. Suurin osa olisi kuitenkin vain halunnut valmistua edes joskus.

Chomsky suhtautui tapahtuneeseen asian vaatimalla rauhallisella hurinalla.

2 kommenttia:

Martti Tulenheimo kirjoitti...

Vastoin laajalti mediassa esitettyä väitettä, taustakuva vaihdettin vain yhteen Windows-koneeseen. Kyse oli laitoksen keskikäytävällä sijainneesta Isosta Windows-koneesta, johon joku huhujen mukaan kiinnitti ison heliumpallon aiheuttaen samalla oletettavasti vaaraa läsnäolijoille.

Blither Lussett kirjoitti...

Tiedotteiden mukaan myös tietojenhallinta- ja tarkkailuministeriön virusohjelmisto petti. Uskoisin, että ohjelmistohallintaan allokoidaan tulevaisuudessa huomattavasti enemmän resursseja. Nähtäväksi jää sitten, kehittyykö tästä markkinoita ns. avoimen lähdekoodin ohjelmistoille. Ongelmanahan ei ole itsessään tuo taustakuva, vaan Windowsin yhteensopimattomuus ja käyttäjäympäristöön kohdistuva jäykkyys.

Kaikilla lingvisteillä ei ole varaa lisensseihin, pitäisikö sitä pulloa pyörittää siis jonkun muun oven edessä? Se yksi jonka nimi on melkein sama kuin Fredillä? Kuulemma mukava mies, kielitaitoinen ja ymmärtää koneiden päälle. Ajoi Ladaa vielä 90-luvun alkupuolella.