4. heinäkuuta 2006

Kuunari

Kuunarista on hankkeen merkittävyyteen nähden ollut huomattavan vähän keskustelua ainakin ryhmien välillä. Esitän tässä oman näkemykseni talosta ja prosessista tähän asti keskustelun pohjaksi. Kirjoitan vain omasta puolestani, eivätkä kantani välttämättä edusta Hyvin enemmistön kantaa.


Villa KuunariKuunari on vanha saaristohuvila hienolla paikalla Jollaksen etelärannalla hieman Hevossalmesta ulospäin (60° 9'28.60"N, 25° 4'6.17"E). Kävin siellä sunnuntaina veneellä ja paikka on luonnossa huomattavasti hienompi kuin valokuvissa, joita olen nähnyt. Arvioisin paikan soveltuvan myös erinomaisesti sille kaavailtuun käyttöön opiskelijoiden kesänviettopaikaksi ja järjestöjen seminaari- ja kokouspaikaksi. Talo on aivan rannassa ja lähimmät naapuritalot n 70 metrin päässä ylärinteessä.


TarveYlioppilaskunnalla on varsin ankea maine jäsenistön keskuudessa. Tästä kertoo edarivaalien kehno äänestysprosentti, äänestäjien pullakahvilahjonnasta huolimatta. Suuri osa ylioppilaskunnan tarjoamista palveluista on jäsenistön suuntaan näkymätöntä edunvalvontaa ja suoraan jäsenistöä hyödyttävät palvelut kanavoituvat useimmiten järjestöjen kautta. Ylioppilaskuntaa ei käsittääkseni juuri koeta omaksi eikä yhteisölliseksi hyvin kapean ylioppilaspoliitikkopopulaation ulkopuolella.

Ylioppilaskunnan toimintakyvyn kannalta olisi olennaista, että opiskelijoiden omistajuutta, kiinnostusta sen toiminnasta ja kunnan yhteisöllisyyttä voitaisiin kasvattaa. Tämä toisi toisaalta uskottavuutta vaikuttamistyöhön ja toisaalta uusia ihmisiä ja näkökulmia väsyneeseen päätöksentekokoneistoon. Yhteinen jäsenistön vapaasti käytettävä kesäpaikka tuntuu ainakin osakunnilla palvelevan tätä tarkoitusta erinomaisesti. Siitä tuskin lienee haittaa, että paikka on niin lähellä, että sinne voi sotkea fillarilla työpäivän jälkeen. Toisaalta olennaista on myös, että paikka ja sen käyttöoikeus koetaan arvokkaiksi. Tähän hieno saaristohuvila Jollaksessa on omiaan. Paikka tulee entisöidä sen arvoa kunnioittaen, vaikka se merkitsisikin minimiä suurempia kustannuksia.


KustannuksistaKäsittääkseni järkevin esitetty kustannusarvio on ollut 600 000 e investointia ja noin 40 000 vuodessa juoksevia kustannuksia. Pienempiä lukuja on esitetty ja 600000 perustuu kaupungin remonttisuunnitelmaan, mutta tämä lienee ainoa riittävällä huolella ja asiantuntemuksella valmisteltu esitys (tästäkään ei tosin ole varmuutta, kun sisustus-pihatyöt jakoa tarkempaa erittelyä ei ole esitetty) ja päätös on tehtävä sen pohjalta.

Useissa esityksissä, muun muassa Mikko Kotolan edarilistalle lähettämissä malleissa kassavirroista investointikustannukset ja juoksevat kustannukset lasketaan suoraan yhteen. Tämä saattaa sekoittaa kokonaiskuvaa kustannuksista ja myös hankkeen rahoittamisesta. Toimintatalouden budjetti järjestöpalveluineen voi vastata vain juoksevista menoista. Kiinteistöinvestoinnit tai muut pääomasijoitukset tehdään eri budjetista ja tässä olennaista on loppusumma eikä sen jakautuminen vuosille.


Sijoituskohteena Villa Kuunari lienee erinomainen. Ainoa oikotiellä myynnissä oleva vapaa-ajan asunto Helsingissä on 50m2 mökki Vartiosaaressa puolella miljoonalla eurolla. Kunnostettuna Kuunari lienee pitkälti yli miljoonan arvoinen. Toki lienee epätodennäköistä, että taloa halutaan siinä vaiheessa myydä, ellei jotain aivan katastrofaalista tapahdu.


MenettelyHyyn menettely Kuunarin osalta on ollut ala-arvoista. Hyyn talous nojaa kiinteistöihin ja meille on jatkuvasti mainostettu Hyyn kiinteistöasiantuntemusta, joka tekee esimerkiksi asiantuntija-arviomme ja arkkitehtuurikilpailun suunnittelijavalinnassa yhtä hyviksi metodeiksi. Nyt haluttiin puolen vuoden varoitusajalla esitys huvilan ostosta ja korjauksesta, eikä sitä ole pystytty tuottamaan. Tätä tosiasiaa ei ole kuitenkaan missään vaiheessa sanottu ääneen, vaan asia on pysynyt hiljaisessa valmistelussa niin, että nyt kun tämän valmistelun laatu paljastuu, mitään ei enää ehditä tehdä. Onneksi meillä on kaupungin kustannuslaskelma, jonka ei pitäisi olla alimitoitettu. Päätös on tehtävissä tämän arvion perusteella.

Salailu projektin yhteydessä on ollut vahingollista ylioppilaskunnan toiminnalle. Hyyn päätöksenteon tulisi strategian mukaan olla avointa, suoraselkäistä ja itsenäistä. Julkisen keskustelun puuttuessa toimintatapoja ei voida arvioida avoimesti ja kriittisesti, ja hankkeen valmistelun kaltainen huono hallinto mahdollistuu.

Onneksi ylioppilaskunnan hallitus on jossain määrin skarpannut viime päivinä ja dumpannut luokattoman salaisuusdogman. Lisäksi Mikon ja Maijan yritys pelastaa mitä pelastettavissa on laskemalla itse kustannuslaskelmia uusiksi, on eleenä sympaattinen. Toisaalta varsinkin kiinteistöpuolella tämä herätysliike olisi saanut alkaa jo silloin, kun asioille olisi vielä voinut jotain tehdä. Nyt yritys legitimoida hallituksen toiminta edariryhmien kautta on tullut aivan liian myöhään.

Hallituksen täytyy tässä tilanteessa tehdä päätös ja kantaa siitä vastuu. Tyypillistä on, että edarin tehtäväksi jää projektin kulujen upottaminen budjettiin jälkikäteen.

Hyyn toimintakulttuuri ennen kaikkea talouspuolella sotii vahvasti avoimen ja vastuullisen toiminnan arvoja vastaan. Ylioppilaskunnan ja yhtymän työnjako on hämärä ja määräytyy osin epäasiallisin perustein. Toimijoiden keskinäinen luottamus tuntuu niin heikolta, että asialliseen kritiikkiin ei ole varaa ilman skandalöösejä seurauksia. On todella surulista, jos nuorisomme parhaimmisto ei kykene tämän parempaan.

FazitVilla Kuunari on hieno rakennus ja siitä voisi tulla Hyyn parhaimpia palveluita. On todella ikävää, että näin hieno projekti on saatu vaikuttamaan näin epäilyttävältä, hämärältä ja kalliilta. Menettelytapoihin ja avoimuuteen tulee tulevaisuudessa kiinnittää huomattavasti nykyistä enemmän huomiota ja tällaisten mokien jälkeen organisaation toimintaa asian käsittelyssä on voitava arvioida kriittisesti. Tämä on lähtökohtaisesti istuvan hallituksen tehtävä.

Kannatan lämpimästi Villa Kuunarin hankintaa ja asiallista kunnostusta kaupungin kustannuslaskelman loppusumman puitteissa. Toivon, että projektin seuraavissa vaiheissa toimitaan avoimemmin ja tehokkaammin ja että huvilan saattaminen mahdollisimman laajaan käyttöön mahdollisimman ripeästi onnistuu. Olen pahoillani, että ylioppilaskunnan on tehtävä näin hieno päätös näin kamalan prosessin perusteella.


Aurinkoisia päiviä,

Matti

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minusta on harhaanjohtavaa puhua tässä 600 000 euron kertainvestoinnista, kun toimintatalous kuitenkin maksaa sen kiinteistötaloudelle takaisin korkoineen huvilan vuokrassa. Vaikka vuokra tuskin suoraan onkaan tontin vuokran, poistojen ja korkojen summa, antavat ne hyvän kuvan siitä, millaisia vuotuisia kustannuksia ylioppilaskunnalle (oli kyse sitten toimintataloudesta tai kiinteistötaloudesta) huvilasta käyttökustannusten lisäksi tulisi.

Kertainvestoinnista puhuminen olisi mielekkäämpää, jos kysymys olisi selvästi pitkäaikaisemmasta (nyt huvila kuitenkin pitää remontoida perusteellisesti muutaman vuosikymmenen jälkeen) tai yhtymän kannalta huomattavasta investoinnista. Nyt se kuitenkin uppoaa lähes huomaamatta muiden palvelukiinteistöjen liikevaihtoon ja on investointinakin nappikauppaa verrattuna siihen, mitä muuta lähivuosina on tapahtumassa. Tai sitten ei, en minä taloudesta ja liiketoiminnasta oikeasti kovin paljon tajua.

Menettelyn puolella petyin lähinnä siihen, kun viime metreillä paljastuikin, ettei mitään kovin hyvää arviota huvilan remontti- ja käyttökustannuksista ollut olemassa. Tuokaan ei ollut kovin suuri ongelma, sillä suuruusluokan pystyi kyllä arvioimaan kaupungin tekemien laskelmien perusteella. Kallishan se on, mutta niin ovat Uusi ja Vanhakin käyttöarvoonsa nähden.

Muuten minulla ei ole menettelystä erityistä moitittavaa, vaikken yleensä salailua arvostakaan. Avoin keskustelu olisi kasvattanut riskiä siihen, ettei HYY syystä tai toisesta saakaan Villa Kuunaria. Kuunari taas on sen verran ainutkertainen tilaisuus, ettei moista riskiä kannattanut ottaa.

Meillä HYAL:ssa edustajistoryhmä oli ainakin pääpiirteissään perillä siitä, mitä oli tekeillä, ja oli antanut hyväksyntänsä hankkeen viemiselle eteenpäin. Paljon enemmänkin olisimme varmasti kuulleet siitä, jos olisimme jaksaneet kysellä.

HYY:ssä nyt yleisestikin tuntuu olevan ongelmana, että edustajiston jäsenet ovat liian passiivisia jaksaakseen itse ottaa asioista selvää ajoissa. Hallitus taas hukkuu tyhjänpäiväisiin rutiinihommiin eikä siksi jaksa itse kertoa asioista riittävästi.

Maaria kirjoitti...

Uskon, että jokainen hallituksen jäsen on laittanut kaiken saatavilla olevan tiedon eteenpäin taustaryhmälleen. Valitettavasti sitä tietoa ei ole ollut meilläkään käytössä kovin kummoisesti.

Blither Lussett kirjoitti...

Tässä edustajistolle vekkuli kesäkisa. Sopii erityisesti ylioppilaskunnan nuorimmille.

*************

1. Rengasta oikea vaihtoehto:

a) rauhanomainen rinnakkaiselo
b) hiljainen tieto
c) levennys, liennytys ja laajennus
d) ainutlaatuinen mahdollisuus
e) poliitisesti sitoutumaton HYY - ylioppilasdemokratian kulmakivi

Vastaa seuraaviin kysymyksiin:

2. Onko 600 000 €?

a) paljon
b) vähän
c) ei kuulu käsittääkseni demokratiaan
d) liikesalaisuus

3. Mikä näistä on tärkeintä?

a) uskoa
b) luottaa
c) totella

Palautetaan allekirjoittaneelle ennen seuraavaa edustajiston kokousta. Kuoreen tunnus: Edustajiston kesäkisa - "Onko rahaa, pääseekö traktorilla?"

LG,

Anonyymi kirjoitti...

Miksi te rakkaat HyViläiset ette voi blogata omilla nimillänne?

Oman nimen liittäminen kirjoitukseen toisi ripauksen enemmän uskottavuutta sisältöön, joka muistuttaa kovasti oppositiokritiikkiä.

Nimettömästä mussutuksesta selailen itse läpi yleensä lähinnä kappaleen ensimmäisen virkkeen.

Martti Tulenheimo kirjoitti...

Olen arvon "Arvon" kanssa osittain samaa mieltä itse asiasta eli nimimerkkien käyttämisestä. Näkemykseni mukaan blogikirjoittelua pitäisi harrastaa ensisijaisesti omissa nimissään. Lasken pseudonyymien käytön verrattain tuoreen blogimme lastentaudiksi, josta päästäneen ajan mittaan omilla nimillä kirjotteluun.

Haluan kuitenkin varata kirjoittajille oikeuden kätkeytyä tarpeen tullen nimimerkin taakse. Esimerkiksi Villa Kuunarin ostamiskeskustelun avasi varsin kriittiseen sävyyn nimimerkki Sylttytehdas. Tämä puheenvuoro olisi luultavasti jäänyt käyttämättä, mikäli nimimerkki ei olisi suonut kirjoittajalle mahdollisuutta tuoda monien mielestä kerettiläisiä näkemyksiään julki identiteettiään paljastamatta.

Villa Kuunarista käytiin HYYn Vihreiden suljetulla sähköpostilistalla erittäin aktiivista keskustelua. Sittemmin osa keskustelusta siirtyi "Sylttytehtaan" aloitteesta blogiimme. Keskustelun vähäisyys avoimella foorumilla on selkeä osoitus nimimerkkien tarpeellisuudesta, kun kyseessä on asia, josta ihmisillä on voimakkaitakin eriäviä mielipiteitä.

Olen "Arvon" kanssa samoilla linjoilla myös siitä, että omalla nimellään kirjoittavien kirjoituksia on helpompi lukea siinä mielessä, että ne voi kytkeä tiettyyn naamaan ja siten suhteuttaa lukemansa omaan käsitykseensä kirjoittajasta. HyVissä sanomalla on kuitenkin enemmän arvoa kuin sanojalla - siksi lukijan on välillä tervettäkin unohtaa, kuka sanoo ja keskittyä siihen, mitä sanotaan.

Mitä tulee "Arvon" viittaukseen oppositiokritiikistä, niin HYYn Vihreillä ei ole mitään ongelmaa kriittisyyden suhteen. Aiomme jatkossakin keskustella asioista rakentavan kritiikin hengessä, kun katsomme kritiikin olevan paikallaan.

Ryhmämme tapoihin ei kuulu eriävien mielipiteiden tukahduttaminen ryhmäkurin nimissä. Annamme ihmisten olla omaa mieltään asioista ja kuuntelemme heidän perustelunsa, vaikkemme olisi samaa mieltä heidän kanssaan.

"Arvon" näkökulmasta eriävän mielipiteen julkituominen on oppositiolle ominaista toimintaa, minun suunnaltani katsottuna terve kriittisyys kuuluu olennaisena osana vastuullisena hallitusryhmänä toimimiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Viimeksi kun noita nimimerkkejä HYAL:n irkkikanavalla ihmeteltiin, saatiin kaikkien takana piilevät ihmiset selville alle vartissa. Aika näennäistä siis on tällaisten nimimerkkien antama suoja.

Martti Tulenheimo kirjoitti...

Olen Jounin kanssa yhtä mieltä. Ei todellakaan tarvitse olla ruudinkeksijä, että osaa yhdistää nimimerkeillä kirjoittavat ihmiset todellisiin henkilöihin alle viidessäkään minuutissa. Siksikin uskon, että omalla nimellä kirjoittelu yleistyy blogissamme. Toisaalta monet ei-hyviläiset kätkeytyvät Bloggerin suoman anonymous-statuksen taakse aivan turhaan - emme me pure. Reippaasti kaikki vain omilla nimillä mukaan keskusteluihin!

Kehtottaisin kuitenkin arvon Korkoja tutustumaan myös nimimerkkien taustoihin - ainakin itseäni huvittaa yhä ajatus nimimerkki Luther Blissettin kollektiivi-identiteetistä.

Matti kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Matti kirjoitti...

Jymypaljastus:
Nimimerkin "Matti" taakse kätkeytynyt henkilö olenkin minä. Sainpas teidät luulemaan, että Vanhanen ja Klinge blogaavat villiviinissä!

Otan myös täyden vastuun "Kuunari" -tekstin sisältämästä kritiikistä.

Ylioppilaskunnan poliittisen johdon organisaation ollessa nykyisen kaltainen, on varsinaisen opposition toiminta tehty hyvin vaikeaksi. Tämän hintana on laajapohjainen hallitus, jossa on edustettuna hyvin erilaisia näkemyksiä. Mielestäni hallitusryhmien edustajat saavat ja heidän tuleekin esittää perusteltua kritiikkiä hallituksen toimintaa kohtaan.

Ajattelin, että identiteettini on aika itsestäänselvä ilman sukunimeäkin. Toisaalta fiktiivisemmillä nimimerkeillä villiviinissä kirjoitetut tekstit ovat mielestäni olleet viihdyttäviä ja ovat osaltaan piristäneet Hyyn poliittista kulttuuria. Toivon, että Luther Blissett ja Sylttytehdas jatkavat aktiivista tarinointiaan, ja että blogiin saadaan uusiakin kirjoittajia nimimerkillä tai ilman.

Matti Parry

Blither Lussett kirjoitti...

*Some may find this writing objectionable. They can "#!% off, and get their information from www.hyy.fi*

Ach, kestääkö se jopa vartin? Vai eikö aukottomaksi tarkoitettu suojaukseni toimikaan? "My jaw left hurtin', dropped wide open."

Totta puhuen, mukava huomata Bacchuksen perillisten blogin olevan mätäkuussakin ylioppilaspolitiikan seuratuin sisäpiirikanava. Shiny Stat pompsahtelee kuin bensan hinta. Nimimerkeissä vaikuttaisi taas olevan se hyvä puoli, että osa pahimmista kyynikkoystävistämme näyttäisi käyvän hakemassa kesätorilta pari litraa herneitä, joita voi sitten imuroida (anonyymisti, kuinkas muutenkaan) nenäänsä paremman tekemisen puutteessa.

Historianopiskelijalle - äkkiä googlaamaan, kuka se nyt on - HYYn poliittinen kulttuuri muistuttaa pahimmillaan kaikkea mitä termin "finnlandisierung" alle voi tunkea. Varsin hyperkorrektia ja luonnottoman konsensushakuista omaan makuuni. Estetiikallahan tässäkin kirjoituksessa pelataan, kuten jokainen on huomannut. Tai siis, kuka jaksaa lukea nettiblogista pelkkää kannari-jaadi-jaata. Paino sanalla "pelkkää". Ja asian painavuus ei ole aina kiinni esitystavasta. Tämähän ei ole mikään HYYn vihreiden virallinen kannariautomaattisaitti HYY-liturgialla varustettuna, vaan pyrkii palvelemaan (tälläkin hetkellä) HYYstä käytävää, kriittistäkin, keskustelua myös ilman edarifraaseja.

En esimerkiksi voi hyväksyä sittareiden suunnasta monasti kuulemaani näkemystä, että edarikokousten puhujapöntössä käyvät monasti vain demagogit, narsistit ja omaa uraa tavoittelevat pelurit. Itse opiskelijapolitiikka tulisi tehdä sähköpostilistoilla, halliuksen iltakoulussa ja kulisseissa. Jos kuitenkin halutaan puhutella myös jäsenistöä (ja saada palautetta), niin silloin pitäisi pystyä toimimaan myös julkisesti. Vaikkapa sitten Ylioppilaslehden kautta. Nämä blogit ovat kuitenkin jotain muuta, pidän niitä parhaimmillaankin viihdykkeenä ja kevyenä ilmaan sohimisena.

Jokainen kirjoittaa oman halunsa, kykyjensä ja roolinsa mukaan, joka harvoin kuitenkaan kiinnostaa laajalti. Itse en edes vaivautuisi harhautumaan ajatuksen kanssa jonnekin pellervohenkiseen HYY-blogiin, antamaan kuuroille korville omia värittyneitä kommenttejani Maaseudun tulevaisuudesta tai Aleksis Kiven kuolinmökin salaojituksen tämänhetkisestä tilasta.

Siispä: "omalla hiekkalaatikolla omat hiekkakakut". Ihan pj:nkin luvalla. Ja ettekö te juuri saaneet ostettua iiiiiison hiekkalinnan omalla rantahietikolla? Lukiko kukaan edes tänne asti? Vai peititkö silmäsi ensimmäisen lauseen jälkeen?

Mit vorzüglicher Hochachtung,

Martin Luther BlissettN. B. Ne nimimerkithän ovat tietysti poliisia varten. Kaiken taiteen sääntöjen mukaisesti ja vasemmistoegopullistelun pohjalta rakennetun reilun kaupan norsunluutornin ylläpitämiseksi otamme Sylttytehtaan (SosLib) kanssa myös akut pois puhelimista ennen salaisia oppositiotapaamisiamme. Seuraava on torstaina hiekkalinnalla, kaikki salaliittolaiset mukaan!

Anonyymi kirjoitti...

On hieman arveluttavaa kutsua Helsingin yliopiston opiskelijoita Suomen nuorison parhaimmistoksi :P

HYYn toiminta kuulostaa törkeältä. Onko olemassa vaara, ettei tämä salakähmäisyys jää ainutkertaiseksi? Toivottavasti pidätte tulikivenkatkuisia puheenvuoroja edarissa.

Olisi tosi kiva, jos voisitte kirjoittaa nimillänne. Tai ainakin niin, että teidät voisi vaikka linkistä tunnistaa. Täällä periferiassa ei vaan voi tuntea kaikkia muuten.

Maaria kirjoitti...

Hei,

jaa-a, salakähmäisyyteen asian alkuvaiheessa oli ihan perusteitakin - tosin ne perusteet (tarjoussumman pitäminen salassa ja etteivät muut yo-kunnat lähde mukaan leikkiin) osoittautuivat loppupeleissä virhearvioinniksi, minun mielestäni. Avoimuuden olisi tullut olla ensisijaista.

Aion pyytää Yhtymältä selvityksen asian valmistelusta, jahka siirryn täältä Viikin syövereistä jälleen keskustoimiston arkeen.

Juuri saamani tiedon mukaan kiinteistölautakunta päättää asiasta todennäköisesti vasta elokuun loppupuolella, eikä 8.8., kuten aluksi tiedotettiin.

Hymyjä kaikille!

Maaria