19. huhtikuuta 2006

Innovaatio on passé

Taideteollisen korkeakoulun rehtori Yrjö Sotamaa otti viimesyksyisessä avajaispuheessaan esille ajatuksen suomalaisesta innovaatioyliopistosta: Teknillinen korkeakoulu, Helsingin kauppakorkeakoulu sekä Taideteollinen korkeakoulu tulisi yhdistää. Saataisiin ennenkuulumaton superyliopisto, joka mullistaisi koko kansainvälisen korkeakoulukentän! Raah! Paitsi että tämäntyylisiä innovaatioyliopistoja pulpahtelee maailmalla kuin sieniä sateella jo ilman Suomeakin.

Sotamaan idea sai absurdeja mittasuhteita, kun Helsingin sanomat uutisoivat, että rakenneuudistuspaperi esittäisikin Taideteollisen korkeakoulun pilkkomista kahtia. Ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Ja kaikki joukolla tulta sammuttamaan.

Noh, esitys oli lopulta maltillisempi ja päätyi korostamaan yliopistojen yhteistyön syventämistä. Hyvä näin. Opetusministeriön himo saada aikaan säästöjä (??) tuskin kuitenkaan tästä kyltyy, vaan muutoksia on odotettavissa lisää. Mutta KY:ssä jaksetaan yhä vauhkota innovaatioyliopiston autuaallisuudesta mantranomaisuuteen asti. Teekkaritkin ehtivät jo maiskuttella pieniä karvaisia huuliaan. Heitä Taikin paloittelu ei olisi haitannut, päinvastoin.

Me muotitietoiset, fashionin aallonharjalla rastastavat taikkilaiset kuitenkin tiedämme, että innovaatio on passé. Luovuus? So five minutes ago. Konsultoinnin ja yritysten sloganeissa, strategioissa ja annissa innovaatio on jälleen korvautumassa tuloksella. Luovuuteen, ajatuspääomaan ja sisältöihin on kyllästytty, on jälleen aika actionin: tehokkuutta ja suorittamista kehiin.

Mitä siis seuraavaksi?

Tulosyliopisto.

Ei kommentteja: