16. lokakuuta 2006

Kehitysyhteistyön tuulia HYYssä

Raportointia edustajiston kokouksesta kello 18:56

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto on juuri hyväksynyt HYYn hallituksen esityksen ylioppilaskunnan kehitysyhteistyömäärärahojen korottamisesta 0,7 prosenttiin HYYn toimintatalouden vuosittaisista menoista.

Vuoden 2007 talousarvio valmistellaan siten, että 0,35 % talousarvion loppusummasta käytetään kehitysyhteistyöhön ja vuoden 2008 talousarvio siten, että osuus kasvaa 0,7 prosenttiin.

Päätös on merkittävä askel, jolla HYY osoittaa, että kehitysyhteistyöhön on varaa panostaa, jos siihen vain on riittävää tahtoa.

HYYn Vihreiden vuosia tavoittelema hanke toteutuu kiitos ylioppilaskunnan edustajistossa asiasta vallinneen laajan yhteisymmärryksen.

* * *

[Puheeni kello 18:15 paikkeilla]

Hyvä puheenjohtaja ja arvoisa edustajisto,

Kiitoksia hallituksen kehy-vastaavalle Maaria Haikaraiselle ja koko kehy-valiokunnan asettamalle työryhmälle hyvästä työstä! Hallituksen esityksestä puhaltaa raikas tuuli. Sellaista ilmaa haluan hengittää.

Ylioppilaskunta käyttää varojaan aina kulloinkin parhaaksi näkemällään tavalla. Välillä rakennetaan taloja, välillä ostetaan uusiakin; tai vanhoja. Pääosa toiminnastamme hyödyttänee laajalti koko jäsenistöämme. Siksi on tärkeää, että ylioppilaskunta näyttää rohkeasti mallia: omastaan voi antaa myös muille, jos on yhteistä tahtoa.

Tavoitteemme saavuttaminen edistää niin ylioppilaskuntamme kuin pieneltä osin ihmiskunnankin asiaa: pikkuruinen HYY ei voi yksin muuttaa maailmaa, mutta yhdessä koko Eurooppa voi. Ollaan kaikki ylpeitä, jos me voimme osoittaa muille haluavamme muutosta. Tämäkin on yksi ylioppilaskuntamme perinteisistä tehtävistä.

Olen varma, että seisomme viime kevään tapaan yhdessä asiamme takana ja muistamme, että meillä on varaa syödä – paitsi sanamme.

2 kommenttia:

markus k. kirjoitti...

Hei mahti juttu. Ehkä TOKYO tulee pian perässä. Vaan miten perustella meidän taideopiskelijaparoille, joilla on muutenkin varmaan Suomen korkeimmat jäsenmaksut ja siihen päälle materiaalimaksut lukuvuoden alkuun, ettei lisäkehitysyhteistyö oo suoraan pois heidän kukkaroista?

Martti Tulenheimo kirjoitti...

Terveisiä Uuteen-Seelantiin (ja TOKYOon)!

Pohjimmiltaan vastustus hanketta kohtaan on aiemmin ainakin HYYssä kulminoitunut kysymykseen siitä, mitkä asiat ovat ylioppilaskunnan tehtäviä. Kun kaikki ovat myöntäneet, että ylioppilaskunnan tehtävä on myös tehdä yhteiskunnallisia avauksia, on kyse lopultakin vain rahasta.

HYYn nykybudjetin puitteissa 0,7 prosenttia on noin 21 700 euroa vuodessa. Kolmannen ylioppilastalon valmistuessa Leppäsuolle summa kasvaa enimmillään 27 000 euroon. Eli vaikka budjettimme paisuu lähes 700 000 euroa, kyse on yhä alle euron panostuksesta jäsentä kohti. Vuodessa. Ei tunnu järin kohtuuttomalta. Toimisiko TOKYOssakin?