10. marraskuuta 2006

Niinkutsutusta sitoutumattomuudesta

Pitäisikö ylioppilaskunnan hallitus muodostaa konsistorin tapaan avoimen haun pohjalta vai poliittisin perustein?

Hallituksen muodostajien taholta kuultiin väitteitä ulosjätettyjen ryhmien ehdokkaiden pätevyyden puutteesta. Työhallitusta, eli hallitusta, jonka toimenkuva ei rajoitu puhtaasti luottamustehtävien hoitamiseen, muodostettaessa tulee tietenkin huomioida asianomaisten osaaminen. Hallituksen kokoonpanoa katsoessa ei voi kuitenkaan välttyä ajatukselta, että muodostettu hallitus ei kaikilta osin täytä niitä kriteerejä, joita ulosjätetyiltä kandidaateilta edellytettiin.

Sitoutumattomiksi itseään kutsuvat ryhmät voisivatkin avoimesti tunnustaa, että sitoutumattomuus on ihanne, jota ryhmät eivät itse tavoita. Ne edustavat omia eturyhmiään, eivätkä todellisuudessa yhtään enempää ylioppilaskunnan yleistä etua kuin avoimen poliittisesti motivoituneet ryhmät. Voidaan puhua siis korporatismista, jossa vain valtaapitävien eturyhmien tavoitteet ovat edustettuina. HYALin on turha väittää ajavansa kaikkien opiskelijoiden etua tasapuolisesti tai poliittisia ryhmiä aidommin – osakunnista puhumattakaan. Tällainen näkemys ylioppilasliikkeestä on äärimmäisen kapea ja poissulkevuudessaan jopa turmiollinen.

Hallituskoalition yhteinen nimittäjä on ryhmien konservatiivisuus. Ns. ei-poliittisia ryhmiä yhdistää uskomus, jonka mukaan HYYn asiat ovat niin hyvin kuin niiden voi koskaan toivoa olevan ja käsitys siitä, että poliittinen ryhmittäytyminen on kieroa pelailua. Kokoomusopiskelijat poliittisina kehäkettuina osaavat käyttää tilannetta taitavasti hyödykseen ja ostavat näin paikkansa hallitukseen, hatunnosto siitä heille.

Oppositioon jätettyjä poliittisia ryhmiä yhdistää näkemys siitä, että ylioppilaskunta ei ole oma yhteiskunnasta erillinen saarekkeensa, joka ei ole vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Ylioppilaskunnan poliittisten järjestöjen näkemyksen mukaan ylioppilaskuntamme asiat eivät ole koskaan siinä pisteessä, että voisimme kaikki tyytyä nojailemaan Vanhan baaritiskiin ja ihastelemaan saavutuksiamme vuosijuhlissa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"Hallituskoalition yhteinen nimittäjä on ryhmien konservatiivisuus. Ns. ei-poliittisia ryhmiä yhdistää uskomus, jonka mukaan HYYn asiat ovat niin hyvin kuin niiden voi koskaan toivoa olevan ja käsitys siitä, että poliittinen ryhmittäytyminen on kieroa pelailua."

Tästä olen ystävällisesti, mutta päättäväisesti eri mieltä. Itse en koe, että ylioppilaskunta olisi millään tasolla saavuttanut vielä ultimaattista täydellisyyttään. Olisi melko epämotivoivaa toimia ensi vuosi hallituksessa, jos kokisi ettei ole enää mitään kehitettävää. Tämän näkemyksen jakaa kanssani koko HYAL:n edustajistoryhmä, joka pohtii aktiivisesti koko ajan (okei, no ei sentään jouluna) erilaisia keinoja, joilla HYY voisi toimia aktiivisemmin, tehokkaammin, hyvää edistävämmin ja kaikin puolin paremmin.

Lisäksi mainittakoon, että kyllä kulunut vuosi on osoittanut, että poliittisesti motivoituneilla ylioppilaskunta-aktiiveillakin on ihan hyvät pyrkimykset. On haitallista yhteistoiminnan kannalta muodostaa liian vahvoja me-te-he-asetelmia, ne tuppaavat haittaamaan toimivaa yhteistyötä.

Nyt hallitus on jo ennen kautensa aloittamista saati virallistamistaan leimattu sekä (HYY-)uskovaisiksi että konservatiiveiksi. Näen, että tulevalla hallituksella tulee tästä mahdollisesti tulevan opposition langettamasta uhkakuvapilvien synkästä varjosta huolimatta olemaan muitakin arvoja kuin koti, uskonto ja isänmaa ;)